Korbulyné Noémi vagyok, családi kutyatréner. Tanulmányaimat Dömötör Júliánál a Láthatatlan Póráz Módszer és Program (LPM&P) megálmodójánál szereztem. A kutyákban félelmet nem ébresztő, pozitív tréning módszert alkalmazunk, ami arra helyezi a hangsúlyt, hogy a kutyát maximális odafigyeléssel és türelemmel elvárások nélkül megtanítsuk a kívánt viselkedésre, nem pedig arra, hogy megbüntessük, azért amiért nem azt teszi, amit mi szeretnénk. Ez sokkal hatékonyabban segíti elő a tanulást és segítséget nyújt a szorongással, félelmekkel, agresszív viselkedéssel és fóbiákkal küzdő kutyák rehabilitációjában.

A kurzus a kutya tanulási fejlődésének ütemében van felépítve, nincsenek elvárások lépésről lépésre haladunk. A pozitív tréning szépsége abban rejlik, hogy fajtától, személyiségtől, kortól teljesen függetlenül minden kutyánál működik és egy életre szóló erős kötődést segít kialakítani ember és állat között.

De mit is jelent a pozitív tréning? Vajon miben rejlik az ereje?

A pozitív megerősítésen alapuló tréningek elve az, hogy a kutya megtanulja, ha úgy cselekszik, ahogy azt mi emberek elvárjuk tőle akkor csupa jó dolog történik vele. Ha valamivel megjutalmazzuk, lehet ez

  • dicsért
  • játék
  • étel/ jutalomfalat
  • odafigyelés

amikor együttműködik velünk, illetve számunkra megfelelő viselkedést mutat, akkor valószínűsíthető, hogy ezt újra meg fogja tenni.

Ugyanakkor a számunkra nem tetsző magatartásformák figyelmen kívül hagyása vagy korrigálása révén a hasonló esetek gyakoriságának csökkenését érhetjük el.

Ha a kutyák helyes viselkedése megerősítést nyer, sokkal kisebb lesz az esély arra, hogy másfajta, jelentősen eltérő magatartásformával is próbálkozzanak. Amennyiben a döntéseiket erőszak alkalmazása nélkül tudjuk befolyásolni, nem veszítjük el az állat belénk vetett bizalmát.

A nemkívánatos viselkedés megváltoztatásához először meg kell tudnunk miért teszi azt a kutyánk amit tesz, mi válthatja ki az adott cselekvést, majd rá kell jönnünk, miként változtathatunk rajta oly módon, hogy megadjuk kutyánknak a tanulás lehetőségét és az elégedettség érzését. Azok a gazdik, akik ezt a megközelítést alkalmazzák, szoros viszonyt alakíthatnak ki kutyájukkal, és a problémákat emberséges módon oldhatják meg. A kölcsönös bizalom, a gondoskodás és az együttműködés erősítése révén kerülhetünk közelebb kutyáinkhoz.

Lássuk mik a pozitív módszereket alkalmazó trénerek fegyelmezési formái, vagyis a negatív „büntetési”:

  • a negatív viselkedés figyelmen kívül hagyása
  • számunkra nem elfogadható viselkedés kontrollálása hang és kézjelzéssel
  • várakoztatás
  • a kutya által nagy becsben tartott tárgy időleges „elkobzása”

Ezek a lehetőségek mind arra ösztönzik a kutyákat, hogy maguktól jöjjenek rá a helyes megoldásra.

…egy kis bolondozás is belefér 🙂

Mi a fontos különbség a pozitív megerősítésen alapuló tréning és a büntetéseket is alkalmazó kiképzésektől?

Az, hogy az erőszakmentes kutyanevelés esetében nem csupán egy adott feladat végrehajtására képes megtanítani kedvenceinket, hanem ugyan ilyen módon (szelíd módszerekkel) tudjuk elérni azt is, hogy a kutyák abbahagyjak a nemkívánatos viselkedést.

Az a kutya lesz magabiztos, amelyik egyértelmű utasításokat kap, hiszen ez ad nekik biztonságot, ami pedig növeli kedvencünk önbizalmát. Egy egészséges önbizalommal rendelkező kutya többé nem fog szorongáson alapuló negatív viselkedésformát mutatni.